Virolainen Tanel kotiutui Suomeen

Virolainen Tanel Puström on nähnyt maailmaa, sillä hän on aikaisemmin asunut Virossa, Yhdysvalloissa sekä Kyproksella. Suomeen hän kuitenkin tuli jäädäkseen.
– Suomessa on paremmat mahdollisuudet kuin Virossa tai Kyproksella. Parempi palkka sai minut aikoinaan tulemaan Suomeen, Tanel kertoo.
28-vuotias Tanel muutti Suomeen noin kolme vuotta sitten, kun hän sai täältä rakennusalan töitä sukulaisensa kautta. Kyproksen helteet saivat jäädä, kun talouskriisi kuritti saarivaltiota ja miehen työt siellä loppuivat. Hän ehti kokeilla monenlaista työtä Kyproksella, kuten tarjoilijan, apukokin ja huvipuistotyöntekijän töitä.
– Suomessa minulle tarjottiin noin kolminkertaista palkkaa Kyprokseen nähden, joten oli helppo vastata myöntävästi.
Suomessakin työt kuitenkin loppuivat noin puolitoista vuotta sitten. Kun Tanelin vaimo tämän jälkeen ehdotti, että tämä voisi osallistua Amiedun järjestämään kotoutumiskoulutukseen, se kuulosti hyvältä idealta. Rakennustyömaalla työntekijät olivat virolaisia, joten Tanelin suomen kielen taito ei ollut edistynyt oikeastaan lainkaan sinä aikana, kun hän oli täällä ollut. Vuoden kestänyt kotoutumiskoulutus päättyi tammikuussa.

Kielikoulutus avainasemassa

Tanelin mukaan kotoutumiskoulutuksesta oli paljon hyötyä, sillä hänellä ei ennen sitä ollut tietoa esimerkiksi yhteiskunnan tarjoamista palveluista.
– Kielikoulutus tietysti oli kotoutumiskoulutuksen kovaa ydintä, mutta saimme arvokasta tietoa myös suomalaisesta yhteiskunnasta, sosiaalitietoutta ja apua koulutuksiin tai työnhakuun liittyen. Kielen oppiminen on auttanut paljon sopeutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan, sillä nyt pystyn hoitamaan asioita suomeksi.
Tanelin mukaan hänen oli aikoinaan helppo tulla Suomeen, sillä suomen ja viron kielissä on paljon yhteistä. Hän kertoo ymmärtäneensä suomen kieltä jo ennen Suomeen saapumista, mutta puhumaan ja kirjoittamaan hän oppi vasta Amiedun järjestämässä kotoutumiskoulutuksessa.
– Minulla oli ehkä paremmat valmiudet osallistua koulutukseen, koska ymmärsin kieltä jo etukäteen. Afrikkalaisille ja aasialaisille opiskelijoille koulutus saattoi edetä liian nopeasti. Lopputuloksena kuitenkin on, että nyt melkein kaikki ryhmäläiset puhuvat hyvin suomea.

Koulutus avasi ovia

Tanel ei aio olla joutilaana jatkossakaan. Hän aloitti kotoutumiskoulutuksen jälkeen välittömästi audiovisuaalisen viestinnän opiskelut Amiedussa. Miehen unelmana on kuitenkin toimia jatkossa esimerkiksi koodaajana pelifirmoissa. Hän kertoo yhden ison oven jo auenneen, kun hän oli suorittamassa kotoutumiskoulutukseen kuuluvaa työharjoittelua peliohjelmointiyrityksessä.
– Minulle kerrottiin, että se ovi pysyisi avoimena myös tulevaisuudessa. Haluan kuitenkin katsoa tämän koulutuksen ensin loppuun. Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto tarjoaa hyvän pohjan myös jatko-opinnoille, Tanel summaa.

Tutustu ammattialoihin:
Maahanmuuttajakoulutus »
Tieto- ja viestintätekniikka »

 

Lisätietoja:
Amiedu, Maahanmuuttajapalvelut
Tea Berndtson, koulutuspäällikkö
p. 020 7461 433
tea.berndtson(at)amiedu.fi