Tom vaihtoi kalusteasentajan työt välinehuoltajan ammattiin

Vantaalainen Tom Salminen vaihtoi kalusteasentajan työt välinehuoltajan ammattitutkinnon opiskeluun – eikä ole katunut hetkeäkään. Ennen ammatinvaihtoa ehti kuitenkin tapahtua paljon. Tom valmistui parisenkymmentä vuotta sitten oppisopimuksella kokiksi. Alan töitä ei siihen aikaan löytynyt, joten nuorta miestä kutsuivat muunlaiset hommat.

– Olen työskennellyt varastomiehenä, muuttomiehenä, vartijana, kiinteistönhoitajana ja viimeiset kymmenen vuotta kalusteasentajana.

Fyysisesti raskas kalusteasentajan työ vaati veronsa, ja selän kanssa tuli ongelmia. Samoihin aikoihin yrityksessä saneerattiin muutenkin, joten Tom päätti tehdä irtioton ja lähteä opiskelemaan.

– Mietin aluksi, uskallanko vielä heittäytyä täyspäiväiseksi opiskelijaksi. Tuttavani oli suorittanut välinehuoltajan ammattitutkinnon ja kertoi, kuinka monipuolinen ja kiinnostava ammatti se on. Hän oli vielä työllistynytkin heti koulutuksen jälkeen. Siitä tarinasta innostuin itsekin, ja otin saman tien selvää, milloin alkaisi seuraava koulutus.

10 kuukaudessa uusi ammatti

Välinehuollon ammattitutkinnon suorittaminen kestää 10 kuukautta. Tahti on hyvin tiivis, ja se sisältää sekä teoriaopintoja että käytännön työharjoittelua. Aikuisopiskelu poikkeaa muutoinkin Tomin peruskouluajoista ja sen jälkeen suoritetuista kokkiopinnoista.

– Nyt voi itse rytmittää aikatauluja ja hoitaa osan opinnoista etänä, jos on vaikka perhettä tai muuten kiirettä. Toki se vaatii itsekuria, että kaikki tehtävät tulee tehtyä. Tässä on kuitenkin huomannut itsestään aivan uusia puolia: opiskelu voi olla myös hauskaa!

– Hienoa on se, että käytännön harjoittelua on niin paljon. On mukavaa, kun pääsee toteuttamaan teoriassa opittuja asioita käytännössä. Itse työskentelin ensimmäisen neljän viikon jakson Kallion hammashoitolassa. Toisen jakson olin Jorvin välinehuoltokeskuksessa ja kolmannen Jorvin leikkaussalissa.

Viimeinen viiden viikon jakso Tomilla on vielä edessä Peijaksen välinehuoltokeskuksessa, jossa hän myös suorittaa näyttötutkinnon aidoilla välineillä aidossa tilanteessa.

Joustavaa opiskelua

Välinehuollon pääkouluttaja Eija Ursin saa Tomilta vuolaat kehut.

– Paras mahdollinen opettaja! Ursinilla on paljon kenttäkokemusta, hän pureutuu asioihin ja selittää niin laajasti, että menee varmasti perille. Myös jo valmistuneet välinehuoltajat, joita olen tavannut työharjoittelussa, kehuvat Ursinin opetusta.

Kun yli puolet opinnoista on takana, Tom on edelleen innostunut.

– Kun vertaan aikaisempiin ammatteihini, niin en ole katunut hetkeäkään, että valitsin tämän alan. Saan tästä mielenkiintoisen ja monipuolisen ammatin itselleni. Olen ollut ennenkin kiinnostunut terveydenhuoltoalasta, harkitsin aiemmin jopa lähihoitajakoulutusta. Välinehuoltajan koulutus on vähän vieraampi eikä työnkuva ole ihan kaikkien huulilla. Se on joskus mystistä jopa lääkäreillekin. He saattavat ihmetellä, että hups! sieltä tulee instrumentteja pusseissa, mutta eivät tiedä, mistä ne ovat lähtöisin.

Välinehuoltajille on tarjolla monipuolista täydennyskoulutusta, ja kun on ollut työelämässä jonkin aikaa, voi halutessaan suorittaa erikoisammattitutkinnon. Tomin mukaan myös työllisyysnäkymät ovat vähintäänkin kohtuulliset.

– Olen ymmärtänyt, että työpaikka löytyy aika usein työharjoittelun kautta. Itselläni on viimeinen viiden viikon jakso Peijaksen välinehuoltokeskuksessa, jossa näyttötutkintokin suoritetaan. Toiveissa siintää itselläkin vakituinen työpaikka – mielellään juuri Peijaksessa.

 

Tutustu koulutuksiin »