Taskussa merkonomin tutkinto, haaveissa oma yritys

Iranista kotoisin oleva Leila on malliesimerkki kunnianhimoisesta yrittämisestä ja siitä, että periksi ei kannata antaa. Leilalla on taskussa merkonomin tutkinto ja tuore opiskelupaikka Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa liiketalouden koulutusohjelmassa. Opintojen ohessa hän hoitaa 45 yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen Helsingin Kampissa sijaitsevassa työpaikassaan.

Matka tähän pisteeseen on vaatinut paljon tahtoa ja lujaa uskoa itseensä. Leila muutti Suomeen vuonna 2010 ja aloitti heti seuraavana vuonna Amiedussa kymmenen kuukautta kestävät Suomen kielen opinnot.

– Pian sen jälkeen aloitin parturi-kampaaja-opinnot ja työskentelin alalla kolme vuotta. Amiedun Suomen kielen kurssi ja työpaikka yhdessä auttoivat todella paljon kielitaitoni kehittymiseen. Vuonna 2014 suoritin Amiedussa yleisen kielitutkinnon ja samana vuonna sain Suomen kansalaisuuden – mistä olen todella iloinen.

Parturi-kampaajan työt eivät kuitenkaan kunnianhimoiselle Leilalle riittäneet, vaan hän halusi opiskella lisää.

– Vuoden 2016 tammikuussa palasin jälleen Amieduun. Opiskelin ensin kolme kuukautta ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa. Se auttoi tulevissa opinnoissani, koska opin siellä Office-ohjelmien käytön.

Valmentavan koulutuksen jälkeen Leila pääsi opiskelemaan liiketoiminnan perustutkintoa talous- ja toimistopalveluiden osaamisalalla.

– Opiskeluni sisälsi verkko- ja lähiopiskelua kirjanpidon ja palkanlaskennan eri osa-alueista. Perustimme opiskelun aikana yrityksen ja harjoittelimme sen avulla kirjanpitoa kirjanpito-ohjelmalla. Opiskeluun kuului myös kymmenen kuukauden mittainen työharjoittelu, jossa tehtäviini kuuluivat juoksevan kirjanpidon hoitaminen, reskontrat, palkanlaskenta ja tilinpäätökset.

Harjoittelupaikasta tuli myös Leilan työpaikka, sillä hän pääsin heti merkonomiksi valmistumisen jälkeen töihin työharjoittelupaikkaansa, Nordic C-Managementiin.

– Olin todella onnellinen vakituisesta työpaikasta. Minulle oli kuitenkin heti selvää, että haluan jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa. Tulevaisuudessa haluaisin ehkä perustaa oman pienen tilitoimiston ja laajentaa osaamistani tällä alalla.

Leila arvostaa Amiedusta saamaansa tukea ja koulutuksia, jotka ovat toimineet pohjana nykyisille opinnoille.

– Arvostaan siitä, että Amiedu ja Amiedun opettajat ovat tarjonneet minulle niin paljon mahdollisuuksia kehittää ja rakentaa elämääni Suomessa. Haluan sanoa kaikille: Never give up! – älä ikinä luovuta vaikeassakaan tilanteessa. Asiat ovat usein itsestä kiinni. Kun on tahtoa ja halua, kaikki onnistuu. Ja kun yrittää enemmän, elämässä voi saada upeita mahdollisuuksia.