Suomen kielen taito mahdollisti opiskelun

RTK-Palvelussa työskentelevä Raili Kaljumäe muutti Virosta Suomeen vuonna 2012. Rakennustyömaalla riitti maalaustöitä puolisen vuotta, jonka jälkeen Raili aloitti siivoustyöt, ensin laivassa, sitten hotellissa.

– En osannut tullessani lainkaan suomea eikä kielitaito karttunut, sillä kaikki työkaverit olivat virolaisia tai venäläisiä. Puhuimme keskenämme vain omaa äidinkieltämme.

Tällä hetkellä Raili työskentelee hotelli Arthurissa kerroshoitajana. Toimenkuvaan on kuulunut monipuolisia puhdistuspalvelualan töitä erikoissiivouksesta apuemännän tuuraamiseen. Kun esimies suositteli Railille vuoden kestävää suomen kielen koulutusta, hänen ei tarvinnut kauan miettiä.

– Halusin ehdottomasti oppia kielen. Se helpottaa monia asioita.

Amiedun ja RTK-Palvelun kanssa yhteistyössä toteutettu suomen kielen koulutus ulkomaalaistaustaisille työntekijöille järjestettiin ensimmäistä kertaa. Pilottikurssille valittiin esimiesten suosituksesta kaksikymmentä siivoojaa, jotka olivat pääasiassa hotellisiivoojia.

– Koulutus tapahtui omalla työpaikalla työpäivän jälkeen. Opiskelimme kaksi tuntia viikossa. Meillä oli todella hyvä opettaja ja mukava ryhmä, Raili kehuu selkeällä suomen kielellä.

Koulutus sisälsi teoriaopintojen lisäksi paljon käytännön harjoitteita. Tavoitteena oli oppia käyttämään kieltä omassa työssään ja toisaalta saada valmius mahdollisiin myöhempiin opintoihin.

Vähitellen Railin suomen kieli alkoi luistaa, ja hän pääsi harjoittamaan sitä myös käytännössä.

– Nyt pystyn kommunikoimaan sekä asiakkaiden että ravintolassa ja vastaanotossa työskentelevien suomalaisten työntekijöiden kanssa. Se nopeuttaa oppimista edelleen enkä tunne itseäni ulkopuoliseksi.

Kun vuoden kestänyt koulutus on takana, Railin kielitaito on parantunut kaikilla mittareilla: puhuminen, kirjoittaminen ja kielen ymmärtäminen. Raili on myös elävä esimerkki tuotetun koulutuksen vaikuttavuudesta: hän aloittaa pian kiinteistöpalvelujen perustutkinnon opiskelun.

– Odotan innolla koulutuksen alkua. On hienoa päästä opiskelemaan ja saada todistus siitä, mitä osaa.

Tutkinnon suorittaminen on tärkeä myös tulevien töiden kannata.

– Kiinteistöpalvelualalla riittää monipuolisia töitä. Kyllä tämä työ kiinnostaa jatkossakin. Mutta käydään ensin koulu loppuun ja katsotaan, mitä se tuo tullessaan.

Suomessa Raili aikoo viihtyä pitkään, sillä mies on tehnyt töitä ja asunut Suomessa jo kymmenen vuotta.

– Ihmisen ei ole hyvä olla toisella puolella merta.

 

Tutustu koulutuksiin »