Perusduunarikin haluaa edetä – nuorisotakuu mahdollisti oppisopimuskoulutuksen

Kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa opiskeleva, 22-vuotias helsinkiläinen Teemu Mänty kertoo olleensa ensimmäistä kertaa rakennustyömaalla jo 12-vuotiaana, kun hän sai kesätöitä sukulaistensa kautta. Seuraavankin kesän hän teki raksahommia. Ja sitä seuraavan.

Vähitellen nuorelle miehelle kävi selväksi, että hän haluaa tehdä raskasta työtä omilla käsillään. Hän alkoi saada pätkätöitä rakennusalalta ja esimerkiksi vuosi vierähti Skanska Talonrakennuksessa. Kun Mänty kuuli kaverilta, että ISS Palvelut Oy ottaa palvelukseensa nuorisotakuun kohderyhmään kuuluvia oppisopimusopiskelijoita, Mänty ei kauaa epäröinyt; hän laittoi hakemuksen vetämään ja tuli valituksi.

–    Olen perusduunari, joka on aina ollut kiinnostunut tekemään fyysistä työtä. Oma kädenjälki ja näkyvä tulos on se, mikä minua on aina motivoinut eteenpäin. En halua väheksyä muiden työtä, mutta minua pitkästyttäisi pelkkä paperin pyörittäminen.

Aikaisempi työkokemus takasi sen, että Männyn ei tarvinnut suorittaa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa, koska hänen osaamisensa vastasi tiedoiltaan ja taidoiltaan perustutkinnon tutkintotavoitteita. Hänet hyväksyttiin suoraan suorittamaan kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa.

–    Minulta puuttui toisen asteen ammatillinen tutkinto. Se oli suurin syy siihen, miksi hakeuduin koulutukseen, Mänty lisää.

Hän kokee opiskelun ja työn yhteensovittamisen olevan hyödyllistä. Teoriaopetus on yleensä antanut oikean lähestymiskulman asiaan, mutta vasta työtä tekemällä sitä on varsinaisesti sisäistänyt asiat, kuten hän itse kuvailee.

Erikoisammattitutkinto harkinnassa

Mänty aloitti ISS Palvelut Oy:ssä viime tammikuussa. Tällä hetkellä hänen työnkuvaansa kuuluu huoltomiehenä toimiminen sekä Senaatti-kiinteistöjen talotekniikasta ja kiinteistöjen kunnosta vastaaminen. Jos kaikki menee putkeen, niin kiinteistöpalvelujen ammattitutkinto pitäisi olla plakkarissa ensi keväänä.

Se ei välttämättä kuitenkaan nuorelle miehelle riitä.

Mänty kertoo selvittäneensä etenemismahdollisuuksia jo ennen kuin hän aloitti työt ISS Palveluissa. Hän harkitsee vakavasti kiinteistöpalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittamista.
Katsotaan jos rahkeet riittävät.

–    Minulla on aina ollut vahva kilpailuvietti. Se on ehkä se suurin eteenpäin vievä voima.

Erikoisammattitutkinto mahdollistaisi toimimisen yrityksessä esimerkiksi palveluesimiehenä. Mäntyä kiinnostaa eteneminen kovasti. Suurin kysymysmerkki hänelle onkin, että kuuluisiko toimenkuvaan enää fyysistä työtä etenemisen myötä. Palveluesimies vastaisi enemmän huoltomiesten ohjaamisesta sekä kokonaiskuvan hahmottamisesta.

 

Tutustu koulutuksiin »