MAO-koulutuksen kautta ammattikorkeakouluun

Marhun Haider Nadhum suoritti ennätysajassa rakennusalan perustutkinnon maahanmuuttajille suunnatun ammatillisen koulutuksen aikana. Vuoden opintojen jälkeen jatkosuunnitelmat ovat selvät: ammattikorkeakouluun ja rakennusinsinööriksi.

Maahanmuuttajien osaamisohjelmaan (MAO) liittyvä valmistava koulutus toteutettiin monimuoto-opiskeluna. Ammatillisen suomen kielen ja työmaakulttuurin lisäksi opiskeltiin perusasioita muun muassa työturvallisuudesta, rakentamisen laadusta, perustus- ja runkovaiheen töistä, muurauksesta, laatoituksesta ja korjausrakentamisesta sekä sisävalmistusvaiheen töistä.

Koulutus saa Marhunilta täydet pisteet, ja hän suorittikin MAO-koulutuksen aikana koko rakennusalan perustutkinnon, talonrakennusalan koulutusohjelmassa.

– Tämä sopii loistavasti maahanmuuttajille. Mielestäni on erinomainen tapa opiskella yhtä aikaa ammatillinen tutkinto ja suomen kieltä. Ammattiin valmistavasta koulutuksesta saa enemmän irti kuin pelkän kielen opiskelusta, Marhun sanoo ja jakaa vuolaita kiitoksia kouluttajille Jari Ahokkaalle ja Kirsi Juujärvelle.

– Kirsi on aivan loistava suomen kielen kouluttaja. Työmaalla työskentely oli paljon helpompaa, kun opimme ammattisanastoa ja kaikkien työkalujen nimet suomeksi.
Marhunin mielestä opintojen parasta antia oli käytännön työharjoittelu ja vaikeinta harjoittelupaikan löytäminen.

– Meidän piti itse hankkia työharjoittelupaikka. Se oli aluksi hankalaa, mutta onnistui, kun yritti tarpeeksi monta kertaa. Itse pääsin Skanskan työmaalle Helsingin Kuninkaantammeen. Rakensimme siellä uutta kerrostalokohdetta. Työharjoittelun aikana minulla oli yhteensä neljä näyttötilaisuutta Skanskan työmaalla.

Marhun kertoo oppineensa paljon viiden kuukauden työharjoittelun aikana.

– Rakentamisen laadussa ollaan todella tarkkoja. Jos jokin virhe tapahtuu, se korjataan heti eikä jätetä hoitamatta.

Irakista kotoisin oleva Marhun on asunut Suomessa kuusi vuotta. Kotimaassaan hän opiskeli ammattikoulussa metallialaa ja työskenteli hitsaajana. Suomeen kotoutuminen tapahtui pikkuhiljaa muun muassa Amiedun ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen ja suomen kielen opiskelun avulla. Sen jälkeen Marhun oli valmis rakennusalan opintoihin. Nyt, kun tutkintotodistus on kädessä, Marhunilla on selkeät suunnitelmat.

– Rakennusala kiinnostaa minua entistä enemmän. Halusin suorittaa tämän perustutkinnon, jotta pääsen opiskelemaan lisää. Tavoitteenani on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa.

Toiveissa siintää rakennusinsinöörin työt ja missäpä muualla kuin Skanskalla.

 

Tutustu koulutuksiin »