LVI-alan yrittäjiksi suoraan putkiasennuksen koulutusohjelmasta

Tauno Tõntsel ja Aydin Yagmur tutustuivat toisiinsa suorittaessaan Amiedussa talotekniikan perustutkintoon kuuluvaa putkiasennuksen koulutusohjelmaa. Putkiasennus kiinnosti molempia, juttu luisti ja miehet ystävystyivät nopeasti. Ajatukset kävivät niin hyvin yksiin, että jo alle vuoden kuluttua ensitapaamisesta he perustivat yhteisen LVI-alan yrityksen, Finplats Oy:n.

Tauno on kotoisin Eestistä ja Aydin on Turkin kurdi. Molemmat ovat asuneet Suomessa jo pitkään, Tauno lähes yhdeksän vuotta ja Aydin vuodesta 1999. Tauno oli valmistunut 2002 Tartosta talonrakennusalan ammattilaiseksi ja hänellä on viitisentoista vuotta rakennusalan kokemusta. Eestissä oli huono työtilanne, joten hän muutti työn perässä ensin Ruotsiin ja sieltä Suomeen. Aydin muutti Suomeen teini-ikäisenä perheensä kanssa Saksasta, ja työskenteli pitkään ravintola-alalla ennen kuin lähti opiskelemaan.

Miesten tiet kohtasivat Amiedussa. Kumpikin oli päässyt opiskelemaan talotekniikan perustutkintoon kuuluvaa putkiasennuksen koulutusohjelmaa. Puhuttavaa ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita löytyi heti. Jo kolmen kuukauden kuluttua ensitapaamisesta Tauno ja Aydin saivat ajatuksen, että voisivat perustaa joskus lähitulevaisuudessa yhteisen yrityksen. Lopulta asiat etenivät kuitenkin niin nopeasti, että yritys oli pystyssä jo opiskeluaikana.

Yrittäjyys vaatii rohkeutta, sinnikkyyttä ja halua tehdä asiat hyvin

Taunon ja Aydinin yhteinen yritys, Finplats Oy, toimii pääkaupunkiseudulla ja tarjoaa mm. LVI-töiden, putkiasennusten ja -remonttien sekä kylpyhuone- ja keittiöremonttien suunnittelua, toteutusta ja valvontaa sekä KVR-urakointia eli kokonaisvastuurakentamista. Tauno toimii yrityksessä LVI-työnjohtajana ja Aydin toimitusjohtajana. Käytännössä he päättävät ja hoitavat asioita yhdessä.

– Meidän kauttamme saa koko paketin, sillä meillä on hyvät verkostot muun muassa suunnittelijoihin, sähköurakoitsijoihin ja rakentajiin, Aydin kertoo. – Palvelemme niin kotitalouksia, yrityksiä kuin taloyhtiöitäkin.

Miehillä on tavoitteena kasvattaa yritystä voimakkaasti edelleen ja kansainvälistyä muutaman vuoden päästä. Ensi askel ulkomaille tehtäisiin luontevasti Viroon, Taunon entiseen kotimaahan.

– Perustimme yrityksen, sillä luotamme toisiimme, haluamme vahvatahtoisina päättää itse asioista, eikä meillä ollut mitään hävittävää, Tauno hymyilee. – Yrittäjyys sopii meille hyvin. Teemme kovasti töitä ja laatu on meille kaikkein tärkeintä. Putkihommia ei voi tehdä kahteen kertaan, vaan pitää onnistua kerralla, sillä muutoin koko talo voi vaurioitua.

– Aloitimme lähes tyhjästä – meillä oli yksi akkuporakone ja minimiluotot, Aydin lisää. – Nyt on kaikki työkalut, verkostot ja luototus kunnossa, ja toiminta pyörii täysillä. Yrittäjyys kannattaa, jos on tarpeeksi kova tahto ja osaa elää pienillä summilla.

– Esteitä on tullut matkalla vastaan ja olemme kohdanneet ennakkoluulojakin, koska emme ole syntyperäisiä suomalaisia, Tauno täydentää. – Tämä on vaatinut rohkeutta ja sinnikkyyttä. Mottomme on, että jos tulee ovi vastaan, niin mennään ikkunasta.

Putkiasennusalalla on hyvät tulevaisuudennäkymät

Miten eri taustoista tulleet miehet sitten päätyivät alalle? Tauno valitsi putkiasennuksen ja talotekniikan perustutkinnon, koska hän rakennusalan ammattilaisena halusi kehittyä ja päästä eteenpäin. Hän oli myös tullut allergiseksi rakennuspölylle, jota ei putkipuolella ole niin paljon. Aydin vaihtoi ravintola-alalta putkiasennukseen juteltuaan kaveriensa kanssa, etsittyään tietoa googlaamalla ja surffailtuaan YouTubessa. Putkiasennuksen koulutusohjelma kiinnosti ja vaikutti alalta, joka tarjoaisi töitä tulevaisuudessakin.

– Koulutus Amiedussa oli erittäin laadukasta, Tauno kiittelee. Aydin nyökyttelee ja lisää: – Lyhyessä ajassa piti oppia paljon, ja opettajat olivat hyvin kannustavia. Amiedu on tunnettu aikuiskouluttaja, jolla on monipuolinen koulutusvalikoima, joten opiskelupaikan valinta oli helppoa. Tämä on erittäin hyvä koulutus, jolla menestyy muuallakin kuin Suomessa. Koulutus antaa myös turvaa.

– Ilman papereita ei pärjää, Tauno summaa. – Todistuksen myötä muut näkevät, että me osaamme. Suosittelen.

– Niin minäkin, Aydin sanoo.  – Tällä alalla on hyvät näkymät, mutta omaa osaamista pitää kehittää jatkuvasti, jotta hallitsee muuttuvat säännöt.

Molemmat jatkavat opintojaan Amiedussa töiden ja yrityksen pyörittämisen ohella. Tauno aloittaa syksyllä KVV- ja IV-työnjohtajakoulutuksen ja Aydin putkiasentajan ammattitutkinnon.

– On ilo päästä opiskelemaan Amiedun uusiin tiloihin Strömberginkujalle, jossa on entistäkin modernimmat opetustilat, Aydin hymyilee.

Lisätietoja:
Amiedu, Rakentamispalvelut
Matti Vesalainen, koulutuspäällikkö
p. 020 7461 276
matti.vesalainen(at)amiedu.fi

 

Tutustu rakennus- ja LVI-alan koulutuksiin »