Juha-Pekka suoritti kiinteistöpalvelujen ammattitutkinnon pelkillä näytöillä

Helsinkiläinen Juha-Pekka Hämäläinen on pitkän linjan ammattimies. Viimeiset kymmenen vuotta hän on työskennellyt ISS Palveluiden teknisen kiinteistönhoidon tehtävissä Espoon Hanasaaressa. Työtehtäviin kuuluu saarella sijaitsevan ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen tekniikan hoito. Se tarkoittaa ulkotöiden osalta talvisin lumitöitä, kesällä ruohonleikkausta ja puutarhatöitä sekä sisätiloissa erilaisia tekniikkaan, lämmönjakoon, jäähdytykseen ja ilmastointiin liittyviä tehtäviä.

– Kun kohteessa on kurssikeskuksen lisäksi hotelli, niin hoidettavana on myös 66 hotellihuoneen toimintavarmuus. Lisäksi uimahallin puhtaanapito, kemikaalilaitteisto, huollot yms. teettävät töitä.

Kiinteistöpalvelujen ammattitututkinnon suorittaminen tuli vastaan kilpailutuksen yhteydessä.

– Hanasaaren kohteeseen oli tulossa kilpailutustilanne ja esimies totesi, ettei kaikilla ole tarvittavaa ammattitutkintoa. Vaikka minulla on putkiasentajan tutkinto, niin se ei virallisesti riitä kiinteistönhoidossa. Työnantaja ottikin kiireesti yhteyttä Amieduun ja tiedusteli, kuinka nopeasti tutkinnon voisi suorittaa, jotta olisimme vahvoilla kilpailutuksessa.

Hämäläisen vankka ammattitaito vaikutti siihen, että hän sai suorittaa tutkinnon nopeutetulla ohjelmalla pelkkien näyttöjen avulla, ilman valmistavaa koulutusta. Tutkinto sisälsi kirjallisen osion lisäksi kolme näyttötilaisuutta.

– Kirjallinen osio sisälsi muun muassa palvelupyyntöjen käsittelyä, kiinteistöpalvelujen tuottamista ja palvelutilanteiden hallintaa. Sen jälkeen oli näyttöjen vuoro. Ensimmäisenä käytännön näyttönä oli LVI-järjestelmien toiminnan ylläpito, eli miten talo saadaan pidettyä lämpimänä ja teknisesti kunnossa. Toisen näytön aihe oli IV-koneiden huolto ja ylläpito. Valinnaiseksi näytöksi valitsin uima-allasjärjestelmien huollon ja ylläpidon, koska meillä täällä kohteessa on uima-allas.

Näytöt sujuivat rutiinilla, sillä Hämäläinen on tehnyt alan töitä niin kauan.

– Tutkinnon suorittaminen meni kuin Strömsössä – tai kuin Hanasaaressa, kuten nykyään sanotaan, Hämäläinen nauraa. Kymmenen vuoden aikana olen oppinut, kuinka asiat käytännössä tehdään.

Tutkinnosta hyötyvät kaikki

Hämäläinen kiittelee Amiedua ja työnantajaa, kun sai mahdollisuuden näyttötutkinnon suorittamiseen nopealla aikataululla. Tutkintotodistuksesta on hyötyä paitsi itselle, myös työnantajalle ja asiakkaalle.

– Ilman tutkintoa olisin ehkä joutunut vaihtamaan uusiin töihin. Tämä pelasti yhden työpaikan. Ja kyllähän koulutettu henkilökunta hyödyttää myös työnantajaani, ISS Palveluja – vaikka tulevissa kilpailutuksissa. Lisäksi asiakas vaatii, että tontilla on ammattitaitoinen kiinteistönhoitaja, joten heidän ei tarvitse etsiä uutta miestä töihin.

Nyt kun tutkintotodistus on seinällä, on helppo hymyillä. Varsinaisia jatkokoulutussuunnitelmia Hämäläisellä ei ole, mutta erilaisia sertifikaatteja täytyy toki uusia säännöllisin väliajoin.

 

 

Tutustu koulutuksiin »