Hannasta tulee koneenasentaja

Hanna Malmberg opiskelee koneenasentajaksi Amiedussa. Tämä kone- ja metallialan perustutkinto kuuluu Nuorten aikuisten osaamisohjelmaan (NAO), joka on suunnattu ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville 20-29-vuotiaille.

Kone- ja metalliala on varsin miesvaltainen. Tilastokeskuksen mukaan naisten osuus kone- ja metallialan uusista perustutkinto-opiskelijoista oli vuonna 2012 vain noin seitsemän prosenttia. Hannakin on opiskeluryhmänsä ainoa nainen. Se ei häntä kuitenkaan haittaa, sillä opiskelutoverit ovat ottaneet hänet hyvin vastaan, ja Hanna tuntee kuuluvansa joukkoon.

– Olen ollut tosi tyytyväinen, Hanna hymyilee. – Meillä on hyvä porukka ja rento ilmapiiri. Kouluttajat osaavat asiansa, ja Amiedulla on hyvä metallihalli.

Hanna aloitti opinnot lokakuussa ja ehti juuri sopivasti mukaan, sillä hän täytti marraskuussa kolmekymmentä.
Ennen hakeutumistaan koulutukseen Hanna ehti tehdä kaupan alalla erilaisia töitä ja toimia mm. myyjänä yli kymmenen vuotta. Hänellä ei ollut aiempaa tutkintoa, ja lukio oli jäänyt kesken.

– Lopulta tuli tunne, etten enää halunnut tehdä myyjän töitä, Hanna kertoo. – Tutkin netistä vaihtoehtoja, että mitä lähtisin opiskelemaan. Halusin sen olevan jotain käytännönläheistä. Amiedussa oli paras valikoima ja eniten NAO-koulutuksia.

Hanna ei tuntenut kone- ja metallialaa ennestään.

– Tämä vaikutti monipuoliselta käytännön alalta. Luin netistä ihmisten kokemuksista ja työn sisällöstä. Alkuun harkitsin myös pintakäsittelyalaa. Lopullinen päätös vahvistui viime kesän tienoilla Tsekkaa Amiedu -kierroksella, jolloin oivalsin, että tämä on se minun alani.

”Vautsi, mimmi osaa sorvata”

Koneenasentajan koulutukseen sisältyy mm. manuaalikoneistusta, hitsausta, hydrauliikka- ja pneumatiikka-asennusta, kunnossapitoa sekä asennuksen ja automaation perustöitä. Koulutus kestää noin puolitoista vuotta.

– Eniten minua kiinnostaa manuaalikoneistus ja hitsaus, Hanna kertoo. – Tykkään käsillä tekemisestä. Parasta tässä on se, että pääsee oppimaan nimenomaan käytännössä, eikä ole vain teoriaa.

Hannan lähipiiri ei ihmetellyt Hannan alavalintaa, päinvastoin.

– Vanhempani ovat tottuneet, että saatan tehdä yllättäviäkin valintoja, Hanna toteaa. – Miespuoliset kaverini sanoivat, että hyvä juttu. Ja joku kundi jopa kommentoi, että ”Vautsi, mimmi osaa sorvata”.

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Tulevaisuudessa kone- ja metallialalla pitäisi riittää töitä, sillä lähivuosina moni jää alalta eläkkeelle.

– En ole vielä paljoa miettinyt tulevaisuutta, Hanna kertoo. – Katson, haluanko valmistumisen jälkeen jatkokoulutukseen suorittamaan ammattitutkintoa. Töihin olisi tietenkin kiva päästä.

Koulutuksesta on monia hyötyjä.

– Tässä on hienoa se, että oppii uuden alan. Ja auttaahan tämä työnhaussa, Hanna summaa. – Ihan yleissivistyksen vuoksi on myös hyvä oppia teknisiä asioita. Pystyn kotonakin tekemään joitain korjaustöitä, ja tällä hetkellä suunnittelen vaaterekkiä. Voin lämpimästi suositella tätä koulutusta muillekin, ja myös naisille.

Lisätietoja:
Amiedu, Energia ja teollisuus
Teuvo Kukkonen, tuotemyyntipäällikkö
p. 020 7461 350
teuvo.kukkonen(at)amiedu.fi

 

Tutustu koulutuksiin »