Gerald oppi suomen kielen ja opiskeli kiinteistönhoitajaksi

Kongon tasavallasta kotoisin oleva Gerald Mouhuka kertoo sujuvasti suomen kielellä työstään kiinteistönhoitajana. Suomen kielen taito kehittyi nopeasti samalla, kun Gerald oppi ammattiin.

Geraldin polku kohti ammattia eteni johdonmukaisesti Mavan, eli Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavan koulutuksen kautta kiinteistönhoitajan koulutukseen ja työpaikkaan kiinteistönhoitajana. Hänellä oli hyvä motivaatio ja kiinnostus sekä kielen että ammatin oppimiseen.

Aivan ensin Gerald kuitenkin opiskeli Amiedussa suomen kieltä kurssilla, joka oli tarkoitettu työllistämissuunnitelmia tarkentavaksi jatkoksi.

–    Kurssiin kuului työharjoittelujakso, jonka aikana sain hyvää palautetta kielitaidon kehittymisestä.

Sitten Gerald siirtyi Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen.
Se on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista koulutusta ja tutkintoa. Koulutuksen tavoitteena on saada riittävät valmiudet työelämään siirtymistä varten sekä riittävä suomen kielen taito.

–    Siellä opiskeltiin esimerkiksi ammattisanoja yleisesti sekä tietokoneen peruskäyttöä. Tämä koulutus oli minusta oikein hyvä ja tarpeellinen.

Mava-koulutuksesta Gerald suuntasi Amiedun kiinteistönhoitajan koulutukseen.

–    Jo tuon koulutuksen aikana onnistuin työllistymään kiinteistöhuoltoyritykseen. Valmistuin myös kiinteistönhoitajaksi. Pidin opiskelemisesta. Opettajat olivat hyvin kärsivällisiä. Kuin aloitin opiskelun, suomen kielen taitoni oli A2.2. En ymmärtänyt kaikkea hyvin, mutta opettaja selitti asiat tarvittaessa uudelleen.

Kiinteistönhoitajan koulutuksessa pystyi opiskelemaan sekä suomen kieltä, että ammattiin.

–    Viikossa oli kolme päivää suomen kieltä ja kaksi päivää kiinteistönhoitajan koulutusta. Minulle oli tärkeää, että opin suomen kieltä kunnolla.

Kiinteistönhoitajan työn on sopinut Geraldille hyvin.

–    Ensimmäisessä työharjoittelussani kiinteistöalan yrityksessä tein työni hyvin ja pomoni kysyi, voinko jatkaa kesätyössä. Se sopi tietenkin minulle. Niinpä pääsin kesäksi töihin ja jatkamaan myös sen jälkeenkin. Pidän tästä työstä, työvälineet ovat hyviä ja saan tehdä ulkotyötä. Ja näissä töissä olen myös asiakkaiden kanssa tekemisissä ja saan puhua suomen kieltä.

 

Tutustu kiinteistönhoitajan koulutuksiin »