Anvar opiskelee rakennusalalla lapsuutensa haaveammattia

Vapaapainin Suomen mestari Anvar Suviniitty tavoittelee vuoden 2020 Tokion kesäolympialaisiin paikkaa painissa. Sen lisäksi hän opiskelee Talotekniikan perustutkintoa Amiedussa. Joustava aikuiskoulutus mahdollistaa näiden kahden unelman yhdistämisen.

Lapsuudessa rakennusalan töistä haaveillut Suviniitty opiskelee Talotekniikan perustutkinnossa putkiasennuksen osaamisalaa. Opiskelua on kolme lähipäivää viikossa, joka mahdollistaa aktiivisen harjoittelun painissa.

– Opiskeleminen on minulle kuin harrastus, koska nautin siitä niin paljon. Opiskelen samalla ajatuksella, kun harjoittelen, eli teen aina parhaani. Jos jokin asia ei onnistu ensimmäisellä kerralla, yritän uudelleen, kunnes onnistun. Meillä on luokassa hyvä ryhmähenki, vitsailemme paljon ja opiskelukavereista on tullut minulle ystäviä, kertoo Anvar Suviniitty.

Tullessaan alkuhaastatteluun Amiedulle Suviniitty ei ollut varma haluaako aloittaa opinnot. Alkuhaastattelu meni kuitenkin niin hyvin, että hän päätti aloittaa koulutuksessa. Lopullisen varmuuden hän sai opinnoistaan, kun jo opintojen alussa heltisi lupa mennä auttamaan Petra Ollia valmentautumisessa Rion olympialaisiin, vaikka lähipäiviäkin olisi ollut edessä. Sen jälkeen oli vielä kannustusmatka, johon myös tarjoutui mahdollisuus opintojen puolesta.

– Koulun joustavuus yllätti minut. Monissa opiskelupaikoissa ei pysty yhdistämään leirejä, kilpailuja ja treenaamista. Amiedu on erilainen ja arvostan sitä suuresti, sanoo Anvar Suviniitty.

Opiskeluun Amiedussa kuuluu teoriaa ja käytäntöä, kuten työmaalla työskentelyä ja hitsaamista. Taloteknikkan perustutkinto antaa valmiudet toimia putkiasentajan työtehtävissä. Koulutuksen sisällössä painotetaan kokonaisuuksien hallintaa, teknisten järjestelmien ymmärtämistä ja asennustekniikkaa, työturvallisuutta, asiakaskeskeisyyttä, sekä ympäristönsuojelunäkökohtia.

Erityisesti teoriaopinnot ovat herättäneet Suviniityssä halun jatkaa opintoja eteenpäin insinööriksi kolmen vuoden päästä, kun olympialaiset ovat ohi. Mutta joulukuussa päättyvien opintojen jälkeen suunnitelmana on pitää tauko ja valmistautua hakemaan olympiapaikkaa. Kilpailu on kovaa, koska kullasta pääsee taistelemaan vain 16 parasta painijaa.

– Vapaapainiin tulee ensi vuonna sääntömuutoksia ja sarjat vaihtuvat. Nyt punnitukset hoidetaan päivää ennen kisaa, mutta ne tulevat muuttumaan samalle päivälle. Palautumisaika lyhenee siis paljon ja siksi painoa pitää pudottaa oikein kilpailua varten. Se tekee valmentautumisesta haastavaa, pohtii Anvar Suviniitty.

Mahdollisuudet ovat kuitenkin olemassa. Suviniitty on hallitseva Suomen mestari vapaapainissa ja voittanut useita muita kisoja, myös kansainvälisiä, Suomessa ja Venäjällä. Venäjän mestaruuksissa hänen paras sijoituksensa on kolmas sija.

Paini toi Suomeen

Suviniitty muutti Suomeen kahdeksan vuotta sitten Venäjältä, samaan aikaan kun hänen äitinsä ja siskonsa muuttivat Ruotsiin. Suomeen hänet toi hyvät suhteet painipiireihin. Helsingin Paini-Miesten päävalmentaja, Hannu Rantala, on auttanut sopeutumaan uuteen kotimaahan ja seurasta onkin muodostunut toinen perhe.

– Aluksi ajattelin, että olen Suomessa vain hetken, mutta nopeasti ymmärsin, että haluan asua täällä, opiskella ammatin ja kielen. Valmennan opiskelun ja kilpailemisen ohella nykyisin nuorten Kadetti-ryhmää Helsingin Paini-Miehissä. Kannustankin kaikkia nuoria opiskelemaan ja harrastamaan. Suomessa siihen on hyvät mahdollisuudet. Muuten elämästä tulee tylsää, sanoo Anvar Suviniitty hymyillen.

 

Tutustu koulutuksiin »