Anu toteutti unelmansa ja opiskeli lähihoitajaksi

Pankinjohtajana aiemmin työskennellyt Anu-Maarit Turunen opiskeli Amiedussa lähihoitajaksi, koska halusi tehdä humaanimpaa työtä. Esimiestyössä sai olla tekemisissä ihmisten kanssa ja auttaa heitä, mutta suurempi itsemäärämisoikeus ja mahdollisuus työskennellä vanhusten kanssa houkuttivat.

– Halusin työskennellä vanhusten kanssa, koska siinä riittää työsarkaa. Vahvuuteni on virikkeiden luominen ja halusin luoda niitä vanhuksille, kertoo Anu-Maarit Turunen.

Työharjoittelunsa vanhustyön osaamisalan opintojen aikana Vantaalla Foibekartanossa suorittanut Turunen onkin suunnitellut erilaisia aktiviteetteja vanhustyöhön. Koko elämänsä liikuntaa harrastanut alanvaihtaja vetää kaksi kertaa viikossa tuolijumppaa. Se lähetetään myös Periscopessa, jotta kotonakin voi jumpata, jos ei pääse paikalle. Turunen on vetänyt myös taideryhmiä, kuten maalausta, runonlausuntaa ja kaikkien suosikkia, yhteislaulua.

– Laulamme yhdessä vanhoja ralleja, joita suurin osa muistaa, koska kaukomuisti on ihmisellä vanhana yleensä hyvä, vaikkei tietäisikään tästä hetkestä viikonpäiviä, sanoo Anu-Maarit Turunen.

Turunen antaakin positiivista palautetta siitä, että opintojen aikana käytiin läpi muutakin kuin anatomiaa ja fysiologiaa, kuten draamakoulutusta ja musiikkiterapiaa.

Kun Turunen haki opiskelemaan Amieduun, hän suunnitteli opiskelevansa hoiva-avustajaksi, mutta oppilaitoksesta tullut kannustus hakea lähihoitajan opintoihin muutti suunnitelmia.

– Olen opiskellut elämässäni paljon ja ajattelin, etten halua opiskella kahta vuotta. Valmistuin vuosi ja kolme kuukautta siitä hetkestä, koska aikuisopiskelussa on joustovaraa ja pystyin hyppäämään mukaan jo käynnissä olevaan koulutukseen.

Nyt tuore lähihoitaja suunnittelee jatko-opintoina muistihoitajan tutkintoa, sekä hoivakoirien käyttöä paremmin hoitotyössä. Turusella on itsellä niitä kaksi ja vanhusten kanssa ne toimivat erinomaisesti.

– Eläimet tulevat mukaan enenevissä määrin vanhustyöhön. Olemme myös menossa enemmän kyläyhteisöissä asumisen suuntaan. Tarkoituksena on elää täyttä elämää, vaikkei aina tietäisikään kuka kukin on. Me saatamme ihmisiä yhteen, sanoo Anu-Maarit Turunen.

Apua on aika hakea, jos ei muista enää ottaa lääkkeitä, tiedä mikä viikonpäivä on tai missä ollaan. Kodinomaisuus ja rennot aikataulut ovat Turusen mielestä tärkeitä elementtejä vanhustyössä. Omasta kodista ei tarvitse lähteä pois, jos ihminen pystytään saamaan mukaan ympärillä oleviin sosiaalisiin piireihin.

 

Tutustu koulutuksiin »