Ammatillinen kotoutuminen tarjosi kielitaitoa, kortteja ja kavereita

Virolaisella Andi Naelastella oli taustalla kokemusta saneeraus-, purku- ja remontointitöistä. Kun nämä työt loppuivat yrityksen konkurssiin, Andi oli uuden tilanteen edessä. Hän löysi TE-toimiston sivuilta Amiedun koulutukset maahanmuuttajille.

Ammatillisessa kotoutumiskoulutuksessa yhdistyvät kielikoulutus ja tutkintotavoitteinen koulutus. Suomen kielen opiskelun lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa osatutkinto rakennusalan perustutkinnosta. Koulutus kestää vuoden, siksi se voi tarjota nopeankin väylän työelämään. Näin kävi myös Andille, sillä hän sai vakituisen työpaikan jo ennen kuin vuoden kestänyt koulutus päättyi.

Sitä ennen Andi ehti kohentaa muun muassa etenkin suomen kielen kirjoittamista.

– Ymmärsin ja osasin puhua suomea, mutta en osannut juurikaan kirjoittaa. Tekstini oli lähinnä viron ja suomen sekoitusta. Nyt myös kirjoittaminen sujuu huomattavasti paremmin.

Toinen puoli opiskelusta sisälsi rakennusalan perusopintoja.

– Amiedun raksahalli oli hieno paikka ja toimi erinomaisesti. Pääasiassa harjoittelimme laatoittamista, muuraamista ja rappaamista. Se oli itsellekin hyvää kädentaitojen kertaamista.

Ammatillisella puolella Andi kokee suurimmaksi hyödyksi tarvittavien korttien suorittaminen. Nyt miehellä on aiemmin puuttuneet tulityökortti, ensiapukortti sekä työturvallisuuskortti.

Ammatillista kotoutumiskoulutusta Andi pitää hyvänä etenkin nuorille maahanmuuttajille, joilla ei vielä ole ammatillista kokemusta. Parinkymmenen hengen ryhmässä oli myös suomen kielen alkeiden opiskelijoita, mutta hyvä opettaja hallitsi eritasoisia opiskelijoita, Andi kehuu Amiedun kouluttajia.

– Itse opin lisää suomen kieltä, sain suoritettua kortteja ja viimeisenä, muttei vähimpänä: sain muutaman hyvän kaverin.

Opiskelijasta kouluttajaksi?

Nykyisen työpaikkansa, Mestari-Putki Oy:n, Andi löysi vähän ennen koulutuksen päättymistä TE-toimiston sivuilta.

–    Lähetin hakemuksen ja CV:n enkä voinut uskoa, että samaa paikkaa haki 200 ihmistä.

Nyt Andi tekee työkseen sitä, missä on parhaimmillaan – saneerausrakentamista.

–    Tässä työssä kaikki kohteet ovat erilaisia, siksi se on mielenkiintoista.

Miehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki.

–    Ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Kavereiden kanssa on kyllä vitsailtu, että voisin hakea Amieduun rakennusalan kouluttajan paikkaa – nimenomaan saneerausrakentamisen puolelle. Kysyinkin Amiedun kouluttaja Harri Fräntiltä, olisiko minun mahdollisuus saada valkokypärä?

Kouluttajan paikkaa odotellessa Andi paiskii töitä uudessa työpaikassaan.

 

Tutustu koulutuksiin »