Etsitkö koulutusta? Amiedun koulutushaku auttaa.

Ota yhteyttä!

Asiakaspalvelu
(ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 - 14)
p. 010 80 80 90

Panostus osaamiseen

Kun työmaalle tarvitaan kuoppaa, on räjäytystyönjohtaja Pasi Kurki valmiina työhön panostensa ja räjähteidensä kanssa.

Räjähdysherkkää työtä

Monenlaiset maanrakennuksen, louhinnan ja panostamisen kurssit läpikäynyt kivenkova ammattilainen, Pasi Kurki, päivitti jälleen Amiedussa osaamistaan ja suoritti alallaan ensimmäisenä räjäytystyönjohtajana toimimisen erikoisammattitutkinnon.
– Minulla on taustalla muun muassa maanrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinto, jotka olen Amiedussa suorittanut. Tietenkin taskussa on myös ylipanostajan pätevyyskirja. Tässä ammatissa on välttämätöntä osaamisen kehittäminen ja ammattitaidon ylläpitäminen.
Panostajan työ vaatii pätevyyskirjan. Se on laissa säädetty. Lisäksi henkilön tulee olla muilta ominaisuuksiltaan panostajatyöhön sopiva.
– Laki määrää sen, kuka saa käsitellä ja käyttää räjähteitä. Tämä on tarkasti valvottua toimintaa. Pätevyyskirjat menevät siten, että ensin on mahdollista saada räjäyttäjän pätevyys, sitten panostajan ja sen jälkeen ylipanostajan pätevyyskirja.

 

Kaiken takana on luonnollisesti työmaan turvallisuus, eli kuinka suorittaa vaativat räjäytystyöt ympäristöä vaarantamatta.

– Panostajan kursseilla käydään läpi tärkeitä asioita työmenetelmistä, räjäytystarvikkeista sekä kuljetus- ja varastointimääräyksistä.

Tietoja on päivitettävä

Panostajan pätevyyskirja on kerrallaan voimassa kymmenen vuotta.
– Mielestäni se on liian pitkä aika. Jos ihminen ei käy sitä aikaisemmin päivittämässä osaamistaan, ovat tiedot ja taidot auttamatta vanhentuneita. Suosittelen hieman tiheämpää tahtia, jos haluaa pysyä kelkassa kyydissä. Kertauskurssit ovat tähän hyvä vaihtoehto. Kymmenen vuoden aikana ehtivät työvälineet kehittyä, säännökset ja lait muuttua. Siksi osaamisen lisääminen on tärkeää.
Pasi Kurjella on erikoisammattitutkinto räjäytystyönjohtajan toimimisesta. Hänen taitojaan tarvitaan suurilla rakennustyömailla, joilla vaaditaan räjäytystyönjohtajaa valvomaan toimintaa.
– Johtaja toimii yleensä räjäytystyön vastaavana asutulla alueella. Räjäytystyönjohtajan osaamiseen kuuluu räjäytyssuunnitelman laatiminen ja tietenkin myös panostustyön tekeminen. Samalla pitää myös ottaa huomioon turvallisuus sekä taloudellisuus että muut työmaajärjestelyt.

Tutustu maarakennusalan koulutuksiin »